14 Feb 2010

Isu minyak...(macam aku je yang perasan)

Agak lama aku menyimpan gambar ni. Aku dah buat kajian kat semua stesen minyak yang aku singgah. Dari Yong Peng, Muar sampai la ke JB dan Shah Alam.. Memang terbukti ada perbezaan. Aku dah tanya pam attendant yang betugas, tapi mereka sendiri tak tau.. memang la tak tau.. dia kerja je.. nak tanya, tanya la CEO company..hehe..

Begini ceritanya, aku dah banyak kali isi minyak RM30.. Biasala nak jimat, aku isi RON95.. tapi apa yang aku hairankan, semua pam minyak menunjukkan litres: 16.667 untuk RM30..TETAPI berbeza dengan Petronas yang hanya 16.666 untuk RM30..kenapa tak cukup lagi 0.001 ?? adakah di Petronas semua pam minyak dibundarkan.. atau adakah 0.001 'disimpan oleh Petronas..?? Persoalan ini yang perlu kita tanya pada Petronas.. (kalau orang Petronas terlintas kat blog aku ni, sila la jawab yek..hehe)

Bayangkan JIKA 1 kereta,Petronas 'curi' 0.001.. Itu satu kereta, kalau 100 kereta isi di Petronas sehari? jika 365 hari? jika kira semua kereta yang isi minyak di Petronas?? huuuh, kaya Petronas... (macam isu dulu-dulu yang pekerja bank ambil 1 sen tanpa kita sedari..boleh dapat sejuta tau..)

Persoalannya betul ke apa yang aku tulis ni.. aku tak cakap BETUL.. aku tak cakap SALAH.. nanti kena masuk mahkamah plak aku ni.. aku cuma menulis berdasarkan apa yang aku lihat.. Jadi anda fikirlah sendiri.. Kuasa pengguna di tangan anda..!!!

Hidup minyak tanah!!!!hehe

di Petronas

di Petronas juga

ni pun kat Petronas juga.. (semua tempat lain-lain tau)

Ni bukan di Petronas

9 comments:

  1. wahhh~ mcm wat kes petrol pump je~ npe xbgtau time aku terajui DT kes petrol pump? bley aku tnye...
    tp, nie sume da terlambat~ aku pon da xwat DT~ heh ;p

    ReplyDelete
  2. org petronas sendiri cakap jgn isi minyak kat petronas...so..fikir2kan lah...

    ReplyDelete
  3. ye ke....aku mmg jarang isi minyak kat petronas... buang air kat petronas slalu la..haha

    ReplyDelete
  4. wei...perlukan pengadilan ni..

    ReplyDelete
  5. 6t aku ty beliau...kje kat pam minyak petronas gak

    ReplyDelete
  6. ok..aku dah ty dah..dia kate kat petronas station kat tempat dia, 16.667 for 30hengget

    ReplyDelete
  7. ye ke...bg la bukti..klo de bukti,leh aku upload kt blog ni. dia keje ktne?

    ReplyDelete
  8. sah!saya pun try di area perak ni.mmg petronas tak sama dengan pump station y lain.nape ek..
    -PERAKMAN-

    ReplyDelete

selamat memberi ulasan